Εύβοια & Σκύρος

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, μία μικρή Ελλάδα από το Πήλιο ως τις Κυκλάδες. Στο πανέμορφο και απρόσμενα γοητευτικό νησί αποτυπώνεται σχεδόν παντού, αυτούσια, η μακρά ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του, από τα παλαιολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα. Στην αρχαία ιστορία της η Εύβοια, είχε σαν κέντρα τις δύο παλαιότερες πόλεις της, τη Χαλκίδα καί την Ερέτρια, οι οποίες διεκδικούσαν την κυριαρχία του νησιού. Σήμερα η σύγχρονη Εύβοια βέβαια διατηρεί την αυθεντικότητά της, τόσο ως προς την κουλτούρα της, όσο και ως προς το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της. Η τόσο πλούσια ιστορία της, η εκπληκτικής ομορφιάς φύση της, η φιλοξενία των κατοίκων της, την καθιστούν μία εξαιρετικά δελεαστική επιλογή για να την επισκεπτεί και να την γνωρίσει κανείς και παράλληλα να αποδράσει από τον σύγχρονο καθημερινό τρόπο ζωής. Να αποδράσει είτε με πολυήμερες διακοπές, είτε με ευεργετικές εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα η σύγχρονη Εύβοια βέβαια διατηρεί την αυθεντικότητά της, τόσο ως προς την κουλτούρα της, όσο και ως προς το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της. Η τόσο πλούσια ιστορία της, η εκπληκτικής ομορφιάς φύση της, η φιλοξενία των κατοίκων της, την καθιστούν μία εξαιρετικά δελεαστική επιλογή για να την επισκεπτεί και να την γνωρίσει κανείς και παράλληλα να αποδράσει από τον σύγχρονο καθημερινό τρόπο ζωής. Να αποδράσει είτε με πολυήμερες διακοπές, είτε με ευεργετικές εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο.

ΧΑΛΚΙΔΑ

Η Ευβοϊκή πρωτεύουσα, πανέμορφη κυριολεκτικά, κερδίζει αμέσως όποιον διαβεί την παλαιά γέφυρα του Ευρίπου και περάσει στην Εύβοια. Μια πόλη με ιστορία και πολιτισμό, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι αποικίες της Χαλκίδας στην Κάτω Ιταλία συνέβαλαν στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού με την εισαγωγή του χαλκιδικού (ή κυμαϊκού) αλφαβήτου (πρόγονου του λατινικού). Ο επισκέπτης της σύγχρονης Χαλκίδας, εκτός των φυσικών καλλονών της, αξίζει να πάρει μια γεύση από την ευβοϊκή ιστορία θαυμάζοντας τα μνημεία της πόλης.

ΑΛΙΒΕΡΙ

Η ιστορία του Αλιβερίου ξεκινά από την προϊστορική εποχή και διατρέχει όλες τις ιστορικές περιόδους. Η περιοχή γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση κατά τα προκλασικά και κλασικά χρόνια. Η Ταμύναι (ή Τάμυνα), όπως ονομαζόταν, αποτέλεσε κώμη (πόλη) της Ερέτριας, ενώ συμμετείχε με το στόλο της στην Ιωνική Επανάσταση. Η πόλη εξελίχθηκε σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, εδώ υπήρχαν ιερά του Δία και του Απόλλωνα, ενώ οργανώνονταν ιππικοί, μουσικοί και γυμναστικοί αγώνες, τα Ταμύνια. Κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, η πόλη ονομάζεται Πορθμός, ενώ γνωρίζει αλλεπάλληλες κατακτήσεις και καταστροφές. Η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής στη σύγχρονη εποχή, λόγω των μεταλλείων, κατέστησε το Αλιβέρι κέντρο σημαντικών εργατικών αγώνων.

ΜΑΡΜΑΡΙ

Η ιστορία του Μαρμαρίου ξεκινά κατά την αρχαιότητα και τους ομηρικούς χρόνους. Σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου, ο αρχαίος οικισμός βρισκόταν στη σημερινή θέση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει απομεινάρια κυρίως κιόνων. Αργότερα, η εξόρυξη μαρμάρου από τα λατομεία της ευρύτερης περιοχής έδωσε στην πόλη το σημερινό όνομά της. Όπως μάλιστα αναφέρει ο ιστορικός Στράβων, το εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο προοριζόταν για την κατασκευή ιερών και μονοκόμματων κιόνων, και εξαγόταν σε πολλές πόλεις του αρχαίου κόσμου.

ΚΑΡΥΣΤΟΣ

Η Κάρυστος αποπνέει μια αύρα κοσμοπολιτισμού από άλλη εποχή. Η περιοχή έχει πλούσια ιστορία. Η γεωγραφική θέσης της κατέστησε την Κάρυστο σταυροδρόμι μεταξύ του ελλαδικού χώρου, του Αιγαίου και της Ανατολής ήδη από τα αρχαία χρόνια. Η πόλη άκμασε ιδιαίτερα κατά τη ρωμαϊκή εποχή λόγω της εντατικής εκμετάλλευσης των λατομείων. Το περίφημο μάρμαρο Καρύστου (Cipollino Antico), με τις χαρακτηριστικές πράσινες ή κόκκινες «φλέβες» του, αναδείχθηκε σε βασικό εξαγώγιμο προϊόν, ενώ έως σήμερα αποτελεί δημοφιλή επιλογή στην αρχιτεκτονική. Η πόλη αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο και στους νεότερους χρόνους, γεγονός που μαρτυρούν τα μεσαιωνικά μνημεία που υπενθυμίζουν το πέρασμα Φράγκων, Λομβαρδών και Ενετών.

ΩΡΕΟΙ

Οι Ωρεοί είναι ένα από τα περισσότερο γνωστά παραλιακά χωριά στην Βόρεια Εύβοια, με πλούσια πολιτιστική κληρονομία. Τα ιστορικά μνημεία που ξεχωρίζουν είναι το Κάστρο Ωρεών και ο Ταύρος των Ωρεών. Ένα ακόμη δείγμα της μεγάλης ιστορίας της πόλης. Χτίστηκε επί Ενετοκρατίας σε θεμέλια αρχαιότερης οχύρωσης.

ΣΚΥΡΟΣ

Το νησί του νησιού μας, συνδέεται άμεσα με την ελληνική μυθολογία και σύμφωνα με αυτή, ο Θησέας πέθανε στη Σκύρο. Το νησί του μυθικού βασιλιά Λυκομήδη, έχοντας εξίσου με την Εύβοια πανάρχαιο παρελθόν, σχετίζεται με όλους τους μεγάλους ήρωες της μυθολογίας μας. Εδώ έκρυβε η Θέτιδα τον άτρωτο γιο της Αχιλλέα. Από εδώ καταγόταν ο πατέρας του Αιγέα κι εδώ βρήκε το θάνατο ο Θησέας, γκρεμισμένος από το Λυκομήδη στα κοφτερά βράχια της Σκύρου. Από το σύνολο των αξιοθέατων ξεχωρίζουν: • Αρχαιολογικό Μουσείο • Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάϊτς • Η πλατεία “Μπρούκ” που κοσμείται με ορειχάλκινο άγαλμα αφιερωμένο στη μνήμη του άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρούκ • Τα Σκυριανά αλογάκια • Τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του Κάστρου. • Η μονή του Αγ. Γεωργίου και πολλές από τις 180 εκκλησίες του νησιού • Το σκυριανό σπίτι κατασκευασμένο με ιδιαίτερη τεχνοτροπία • Το σκυριανό Καρναβάλι.