ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, μία μικρή Ελλάδα από το Πήλιο ως τις Κυκλάδες. Στο πανέμορφο και απρόσμενα γοητευτικό νησί αποτυπώνεται σχεδόν παντού, αυτούσια, η μακρά ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του, από τα παλαιολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα. Στην αρχαία ιστορία της η Εύβοια, είχε σαν κέντρα τις δύο παλαιότερες πόλεις της, τη Χαλκίδα καί την Ερέτρια, οι οποίες διεκδικούσαν την κυριαρχία του νησιού. Σήμερα η σύγχρονη Εύβοια βέβαια διατηρεί την αυθεντικότητά της, τόσο ως προς την κουλτούρα της, όσο και ως προς το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της. Η τόσο πλούσια ιστορία της, η εκπληκτικής ομορφιάς φύση της, η φιλοξενία των κατοίκων της, την καθιστούν μία εξαιρετικά δελεαστική επιλογή για να την επισκεπτεί και να την γνωρίσει κανείς και παράλληλα να αποδράσει από τον σύγχρονο καθημερινό τρόπο ζωής. Να αποδράσει είτε με πολυήμερες διακοπές, είτε με ευεργετικές εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο.

ΧΑΛΚΙΔΑ

Η Ευβοϊκή πρωτεύουσα, πανέμορφη κυριολεκτικά, κερδίζει αμέσως όποιον διαβεί την παλαιά γέφυρα του Ευρίπου και περάσει στην Εύβοια. Μια πόλη με ιστορία και πολιτισμό, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι αποικίες της Χαλκίδας στην Κάτω Ιταλία συνέβαλαν στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού με την εισαγωγή του χαλκιδικού (ή κυμαϊκού) αλφαβήτου (πρόγονου του λατινικού). Ο επισκέπτης της σύγχρονης Χαλκίδας, εκτός των φυσικών καλλονών της, αξίζει να πάρει μια γεύση από την ευβοϊκή ιστορία θαυμάζοντας τα μνημεία της πόλης.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

KOKKINO-SPITI

ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

AGALMATA

ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΤΣΙΚΑ

MEGARO KOTSIKA

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

AG.PARASKEYH

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ

ARETHOUSA

ΤΕΜΕΝΟΣ ΕΜΙΡ-ΖΑΔΕ

TEMENOS EMIR

ΩΡΕΟΙ

Οι Ωρεοί είναι ένα από τα περισσότερο γνωστά παραλιακά χωριά στην Βόρεια Εύβοια, με πλούσια πολιτιστική κληρονομία. Τα ιστορικά μνημεία που ξεχωρίζουν είναι το Κάστρο Ωρεών και ο Ταύρος των Ωρεών. Ένα ακόμη δείγμα της μεγάλης ιστορίας της πόλης. Χτίστηκε επί Ενετοκρατίας σε θεμέλια αρχαιότερης οχύρωσης.

ΚΑΣΤΡΟ ΩΡΕΩΝ

KASTRO-OREONN

ΤΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΩΡΕΩΝ

TAYROS

ΣΚΥΡΟΣ

Το νησί του νησιού μας, συνδέεται άμεσα με την ελληνική μυθολογία και σύμφωνα με αυτή, ο Θησέας πέθανε στη Σκύρο. Το νησί του μυθικού βασιλιά Λυκομήδη, έχοντας εξίσου με την Εύβοια πανάρχαιο παρελθόν, σχετίζεται με όλους τους μεγάλους ήρωες της μυθολογίας μας. Εδώ έκρυβε η Θέτιδα τον άτρωτο γιο της Αχιλλέα. Από εδώ καταγόταν ο πατέρας του Αιγέα κι εδώ βρήκε το θάνατο ο Θησέας, γκρεμισμένος από το Λυκομήδη στα κοφτερά βράχια της Σκύρου. Από το σύνολο των αξιοθέατων ξεχωρίζουν: • Αρχαιολογικό Μουσείο • Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάϊτς • Η πλατεία “Μπρούκ” που κοσμείται με ορειχάλκινο άγαλμα αφιερωμένο στη μνήμη του άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρούκ • Τα Σκυριανά αλογάκια • Τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του Κάστρου. • Η μονή του Αγ. Γεωργίου και πολλές από τις 180 εκκλησίες του νησιού • Το σκυριανό σπίτι κατασκευασμένο με ιδιαίτερη τεχνοτροπία • Το σκυριανό Καρναβάλι.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΡΟΥΚ

PLATEIA-BROUK

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ARXAIOLOGIKO MOUSEIO

ΣΚΥΡΙΑΝΟ ΣΠΙΤΙ

SKYRIANO SPITI

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

AGIOS NIKOLAOS

ΣΚΥΡΙΑΝΑ ΑΛΟΓΑΚΙΑ

SKYRIANA ALOGA

ΣΚΥΡΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

SKYRIANO KARNABALI